Time flies
Door: Nico
Blijf op de hoogte en volg Nico
10 Juli 2008 | China, Beijing
Het is ongelofelijk maar ik heb nog slechts 2 weken te gaan in China. Time flies when you're having fun, is een uitspraak die voor mij wel van toepassen is geweest de afgelopen maanden.
De afgelopen weken heb ik me vooral bezig gehouden met het schrijven van me scriptie. Een misschien iets minder interessant verhaal om over te vertellen, maar voor mij toch heel belangrijk omdat dit wel het uiteindelijk doel is van me gehele verblijf hier in China. En hiernaast voor mij erg interessant omdat ik erg geïnteresseerd ben in de Chinese melkveehouderij en benieuwt ben hoe je onder deze omstandigheden een koe toch goed kunt laten produceren. Naast dit onderzoek gaf dit mij ook de kans om eens rond te kijken en met Chinezen te praten over mogelijkheid om hier zelf een melkveebedrijf te starten. Ik verbaasde me er altijd over dat er nog geen Nederland is geweest die dat heeft gedaan want de toekomst lijkt veel belovend. Alleen de cultuur en de overheid, dat is toch iets waar je als Nederlander niet snel iets van begrijp.
Ik merk vaak uit reacties die ik krijg, dat ik ze hier beter niet te veel kan helpen. Want als ze hier meer melk gaan produceren heeft dat een negatieve invloed op de wereld markt, waar we vervolgens in Nederland weer mee te maken hebben. Dit is misschien een wel waar, aan de andere kant ontwikkelt China zich razend snel, maar dat zijn dan vooral de steden. Op het platte land lijkt de tijd wel stil te staan omdat de verschillen zo groot zijn met de mens in de stad. Maar toch veranderd het platteland ook snel.
Met 1,3 miljard mensen is 1 op de 5 mensen op de wereld een Chinees!! Hiervan leeft 75% op het platte land. Zuivel blijf een luxe product en wordt hier op het platteland nog nergens genuttigd. Sowieso vanwege het feit dat nog niemand op het platte land een koelkast heeft. Wanneer koopkracht toe neemt door ontwikkeling op het platte land, zal de vraag naar zuivel ook groeien. Dus misschien kan je het beter zo zien dat ik het platteland help ontwikkelen.....
Verder heb ik alle bezienswaardigheden wel aardig gezien hier in Beijing, maar het blijf een fascinerende stad, met heel veel verschillen tussen de mensen. In de een straat zie je alle mensen knap in het pak die rustig 4 euro voor een biertje betalen en een straat verder staan mensen zich op straat te wassen voor hun huisje, want binnen hebben ze geen water. Dit zie ik veel in de oude dele van de stad. En ik mag hier altijd graag komen. Ik was van de week wezen eten in z’n oude restaurantje waar een normale westerling waarschijnlijk nooit zal gaan eten, omdat er al niks of niemand engels kan. En de menu kaart is een a4tje met een hoop Chinese tekens waar je helemaal niks mee ken. Gelukkig was ik in het gezelschap van iemand die daar meer kaas van had gegeten en zag het eten er misschien niet allemaal even smakelijk uit maar was het wel erg lekker. En je ziet dan tenminste hoe de Chinese echt leven, want die gaan bijna elke dag uiteten in zulke restaurantje waar je al voor 1 euro knap kunt eten. Dat is waarschijnlijk ook wel de reden dat ik hier nog nooit heb gekookt.
Verder heb ik afgelopen tijd weer een hoop mensen ontmoet wat wel erg leuk en interessant is. 2 weken terug stond ik zomaar met een akkerbouwer uit Groningen in de kroeg die hier ook voor een stage zat en ze stage begeleider kwam uit Slootdorp. Wat een wereld plaats is dat toch ook.... Toen ik zei dat ik daar ook vandaan kwam, vroeg hij meteen of ik Dirk Jansen dan ook kon, JAAA wie kent die nou niet!!! HAHA erg mooi was dat.
Helaas kon hij van wegen de Olymische spelen geen visum meer krijgen voor langer dan 30 dagen en is hij alweer terug naar Nederland. Wat dat betreft heb ik eigenlijk wel mazzel gehad, want ik was nog net op tijd met het regelen van een visum. Als ik een maand later was had het mij ook niet gelukt. Als ik wil kan ik tot eind september blijven, maar ja, die OS lijkt me erg mooi om te zien en mee te maken, maar ik zou het toch ook niet erg vinden om eindelijk weer eens echt met me barst aan het werk te kunnen zo meteen, want dat mis ik hier toch wel erg.
Vorige week stapte ik de metro uit bij me appartement en zag ik zomaar een blonde meid die ook uitstapte, zoiets had ik nog nooit gezien in het stadsdeel waar ik woon, dus reden voor een praatje. Ze was duits, maar wel erg leuk.... Dus ben al een paar x met d’r wezen eten wat erg gezellig was.
Vorige week ook een paar x opstap geweest met een Nederlandse vrouwelijke collega van Nutreco die hier voor een weekje was. Dat was ook erg leuk en zo ontmoet ik elke x wel weer nieuwe mensen hier wat me verblijf wel leuk maakt.
Afgelopen Zondag had ik vrij weinig te doen en dacht ga maar ff een kapper in de buurt zoeken. De vorige keer kosten dat me 1 euro, maar dat was ook wel een heel oud tentje en moet ik voorover bij een teil zitten om me haar te laten wassen. Ja, dat is ook Beijing en ik wilde dat gewoon ook een x mee gemaakt hebben. Maar nu had ik een iets knappere tent uitgekozen, alleen ook weer niemand die een woord Engels kon daar binnen. Dat maakt ook niet zo veel uit op zich, want je kom daar niet om bier te drinken ofzo. Maar ik werd wel erg goed onder handen genomen. Na een uitgebreide knipbeurt met hoofd massage probeerde ze me nog iets te vragen maar ik snapte echt niet echt wat ze bedoelde, totdat ik mee moest komen en liet ze me een massage tafel zien. Ik denk waarom ook niet... Ik moest eerst op me rug gaan liggen en werd me gezicht helemaal gemasseerd en met een, één of ander zalfje ingesmeerd, vervolgens werd me hoofd nog ff gemasseerd en me oren schoongemaakt, waar zelfs nog wat Wieringermeer grond uit tevoorschijn kwam volgens mij. Me voeten moesten ook een een teil en werden ff goed gewassen (wat wel nodig was denk) en daarna gemasseerd. Daarna werd ook me rug, armen, handen en benen nog ff gedaan en was het 2 en half uur later toen ik het bedrag van 11 euro moest afrekenen voor de gehele sessie. Ja, ik kan toch niet echt zeggen dat het leven hier slecht is ofzo, maar het was toch wel leuker geweest denk ik als ik wist wat die meid allemaal tegen me aan het vertellen was in het Chinees.
De Olympische spelen zijn ook in aantocht wat toch wel heel veel gevolgen heeft voor Beijing. Velen fabrieken hebben 1 Juli moeten sluiten zodat de lucht hier boven Beijing een beetje schoner word. Want normaal hangt hier altijd een grote wolk met vervuilde lucht. Ook mogen vrachtwagens Beijing niet meer in mits het voor de Olympische spelen is, of voor levens middelen. De voer fabriek van Nutreco staat ook in Beijing en heeft de afgelopen maanden volop gedraaid om overal warenhuizen te vullen buiten Beijing (het meesten ligt overigens gewoon onder een plastic zeiltje). Dat had 2 reden. De eerste is dat er nu geen vrachtwagens meer bij de fabriek mogen komen, alleen hele kleintjes dan. De 2de reden is dat er veel andere fabrieken hier in de buur dicht moeten, met het gevolg dat sommige grondstoffen voor in het krachtvoer niet meer beschikbaar zijn, en die zijn nu al onbetaalbaar geworden.
Nog ff het weer: Elke dag een graatje of 30 met een luchtvochtigheid van gemiddeld 70% dus lekker benauwd buiten. Binnen staat gelukkig overal een airco te vlamme. Verder regent het onwijs veel, waar de putjes in Beijing erg veel moeite mee hebben. De resultaten op de melkvee bedrijven vliegen nu ook omlaag van wegen dit klimaat en ze waren al niet zo best...
Dit was me verhaal wel weer een beetje. Ik hoop dat jullie nog een beetje kunnen mee genieten van me Chinese avontuur. Ik kan in elke geval wel erg genieten van al jullie reacties, bedankt daar voor!!
Groeten, Nico
10 Juli 2008 - 06:47
Koos:
Ha Nico,
Wat een prachtig verhaal weer. Als die scriptie net zo goed in elkaar zit dan komt het daar wel goed mee.
Geniet er nog maar flink van die laatste 2 weken.
Groeten uit een regenachtig Brabant. -
10 Juli 2008 - 06:51
Wilbert:
Hey Nico,
't gaat je op privegebied weer uitstekend zo te zien.
Is dat ene vrouwtje 'Chinees' nog steeds hetzelfde vriendinnetje als van een hele tijd terug?
Je tolk mag er btw ook best wezen, ze is wel lang voor een Chinese :)
Groeten,
Wilbert
ps. Ik hoop toch dat Hongwei je wat minder vrije tijd geeft, zodat je minder tijd hebt 'to find some girls' ;)
10 Juli 2008 - 06:58
Jan En Annemarie:
Wat een belevenissen. We genieten weer van je verhalen en foto's. Nu schijnt er een zwerm sprinkhanen de kant van Beijng uit te komen. Tot over 2 weken. Dan zien we je weer in levende lijve. -
10 Juli 2008 - 12:18
Johan:
Ha hier de eerste reactie vanuit nl!
Ik heb een lange en moeizame reis achter de rug maar ik ben veilig thuis! Mooi verhaal weer, naar die kapper kan ook wel als je haar niet geknipt hoeft te worden ;)!
Succes en spreek je !
10 Juli 2008 - 15:13
Bettyenhenk.nl:
Zag dat je ook in het summer palace was geweest. Is die marmeren boot inmiddels al gezonken?? Tja, ik begreep dat er heel wat moet wijken voor de Olymp spelen. Maar goed al die mensen en bedrijven zullen wel een riante vergoeding krijgen,tenslotte wordt er ook genoeg mee verdient.(hum.hum)Leuke foto's trouwens. Nog ruim een maandje en dan peren wij 'm naar Spanje/Marokko voor een week of 12. Maar het blijft jammer dat we met het campertje China niet in kunnen. Las wel een verhaal van een Nederlander die dit wel had gedaan, maar dan met een verplichte Chineese gids. Was geen succes. Had liever een baal hooi dan die meid naast zich zitten. Hij ergerde zich groen en geel aan haar. En dan moet je wel een paar maanden met elkaar door het leven. En met Betty naast me, kan ik nog steeds goed uit de voeten. Die zou ik nog voor geen 10 balen hooi willen missen. Nou Nico hou je taai en pas op voor die Chinezen, want de Olympische spelen naderen met rasse schredeen dat zal z'n invloed hebben.....
groet, Henk -
12 Juli 2008 - 07:06
Rens :
Miedema, wederom een prachtig verhaal! Alleen jammer, want uit jou verhaal begrijp ik wel een beetje dat het nog wel een tijdje gaat duren voor dat die chinezen aan de BEEMSTERKAAS of Vla-Flip raken? En we moeten die chinezen inderdaad niet te veel vertellen, want als zij eenmaal door hebben dat iets goed werkt, goed verkocht wordt of goed smaakt, dan gaan ze het zelf namaken....
Miedema, succes nog ff met de afronding en tot snel!
Groet Rens
Als je terug ben doen we gauw ff een rondje op de MTB (die zal je ook wel gemist hebben) -
12 Juli 2008 - 16:05
Ramon:
Nico,
2 weken nog?? das weer snel voorbij gegaan! Ik zag en hoorde dat je gebeld had? Ik probeerde je terug te bellen maar kreeg geen contact.
veel geluk nog even! Dat je nog maar veel interessante vrouwen mag "ontmoeten"...
Als het belangrijk is hoor ik je nog!
mzl Ramon -
15 Juli 2008 - 03:42
Miedema:
Zo te zien is het met de 'contacten' wel goed aan het komen!!! Mooi verhaal ook weer. Als het goed is ben je wat eerder als mij thuis, maar spreek je vast en zeker met de kermis!
Groeten Jacco