Melken!! - Reisverslag uit Queenstown, Nieuw Zeeland van Nico Miedema - WaarBenJij.nu Melken!! - Reisverslag uit Queenstown, Nieuw Zeeland van Nico Miedema - WaarBenJij.nu

Melken!!

Door: Nico

Blijf op de hoogte en volg Nico

05 April 2009 | Nieuw Zeeland, Queenstown

Na eerst 2 weken de tourist te hebben uit gehangen was het echt geweldig om hier koeien te melken. Inmiddels ben ik al weer 3 weken bij John en Lucy van Vliet. Ik ben hier aan het melken, maaien, stro rijden, afrasterren, graszaaien en vooral veel praten over de kansen hier en hoe om te gaan met een lage melkprijs.

Hoe kan ’t dat er in Nieuw-Zeeland voor zo’n lage melkprijs (0,14 euro) geproduceerd worden? Maar liefst 95% van de productie moet worden geëxporteerd. Er is maar 1 zuivelverwerker, Fronterra. De kosten liggen in Nieuw-Zeeland stukken lager dan in Nederland. Door het gunstige klimaat, kunnen de koeien het hele jaar buiten lopen. Stallen zijn niet nodig. Alleen een melkstal en opslag voor ruwvoer en hooi. Want in de wintermaanden wordt er wel bijgevoerd. Krachtvoer wordt er bijna of zelfs helemaal niet verstrekt. Ook met mest hebben ze geen werk, de mest en spoelwater van de melkstal wordt via een pomp met de regeninstallatie over het land gespoten. De grondprijzen liggen hier aanzienlijk lager, zo rond de 8.000 tot 10.000 euro per ha. Helemaal ideaal leek mij…..

Gaat toch die boer hier een loopstal bouwen!!!! Ik snapte er niks van, maar het regend hier nog al veel in de winter en koeien kunnen een perceel bijhoorlijk kappot trappen als het 2 maanden bijna niet groeit. Het duurt erg lang in het voorjaar voordat het weer knap is en opbrengsten vallen dan tegen. Omdat land en voer prijzen de laatste jaren zijn verdubbeld is het daarom aantrekkelijk om een stal te bouwen.

Veel Nieuw Zeelanders zullen dit niet doen omdat ze in die maanden alle koeien droog hebben staan en ze de beesten op een stukje bouwland een soort voerbiet laten eten en hooi bijvoeren.

John heeft echter een winter melk contract, wat hem een beter melkprijs geeft en goed in zijn situatie past. Fronterra heeft een gigantische capaciteit aan vrachtwagens en opslag nodig om in het voorjaar de piek melkproductie aan te kunnen een maand na dat alle koeien hebben gekalft. Daarom stimuleren ze de winter melk. John is hier 5 jaar terug van uit Akersloot begonnen als medewerker. Als starter kun je jezelf opwerken en zodra je ‘n kapitaal heb opgebouwd, kun je als sharemelker beginnen. Je heb dan zelf wat koeien en/of melksolid (productie rechten in NZ) en ga een contract aan met een bestaande melkveehouder. Die verhuurt de grond en gebouwen en verrekend dat met het salaris. Zo hoeven jonge startende ondernemers niet kapitaalkrachtig te zijn of een hoge hypotheek af te sluiten en kunnen ze zich langzaam opwerken.

Op dit moment zijn er 700 koeien op het sharemelkbedrijf aanwezig en worden er inmiddels 300 koeien gemolken op een nieuw bedrijf waar hij 2 maanden terug is begonnen. Hij heeft een voermengwagen die alleen gebruikt wordt om de drogen koeien mee te voeren. In de winter gaat hij daar de melkkoeien mee voeren. Het rantsoen voor de drogenkoeien moet perfect zijn. En dat is het, van de 200 koeien die de laatste 2 maanden hebben gekalft waren er slechts 2 die hulp nodig hadden. Het is echt geweldig, fitte kalveren en gezonden koeien, geen melkziekte of zo iets gezien. 1 x per dag gaan we met de quad en een klavere trailen het land in om de kalveren en verse koeien op te halen. Alle drogen gaan dan mee naar de stal en de verse worden er in terugloop van de melkstal uit geselecteerd.

In Nieuw-Zeeland worden agrariërs erg gewaardeerd. Men weet dat de landbouw economisch belangrijk is. Zuivel is de grootste inkomsten born voor NZ. Er zijn veel minder wetten en regels als wij gewent zijn. Ik heb tijdens mijn vrije dagen veel bedrijven bezocht en me verbaast hoe iedereen evengoed met het milieu bezig is, veel bedrijven hebben een mest scheider, om de mest uit de melkstal en wachtruimte goed te kunnen benutten. Het water wordt gebruikt om te bergenen en de vast mest word met breedstrooiers verspreid. Er is geen limiet op kunstmest, toch wordt er niet veel gestrooit. (JA, het moet wel betaald worden natuurlijk!!) John strooit ook elk jaar minder, hij kwam van 200 kg/N/ha en is nu terug naar 89 kg. Elk jaar laat ie grond monsters nemen om te kijken hoe de grond er mee omgaat, het moet natuurlijk niet achteruit gaan. Al het grasland is ook gemengt met klaver om N vast te leggen.

Lucy is hoog zwanger en was 5 dagen terug uitgerekend, dus dat is nog wel ff spannend allemaal.

Ik blijf hier nog een week en ga dan richting het Noorder-Eiland.

Ik heb hele mooie foto’s maar daar moeten jullie nog ff op wachten. Sorry daar voor, maar het komt binnenkort.

Groeten, Nico

• 05 April 2009 - 12:25

Piet:

Goh Nico,

Ik kan me goed voorstellen dat je het naar de zin hebt op dat melkveebedrijf.

De mensen daar zullen je ook vast veel laten zien van de omgeving.
    Van het boeren in NZ heb je al het nodige mee gekregen.
    Het is zeker een uitdaging (kans) om zo'n perfecte droogstand in ons land te genereren.

Wat zul je nog veel mooie dingen zien.

• 05 April 2009 - 14:24

Rens:

Nico,

We hebben elkaar van de week al aan de telefoon gehad, communicatie was lastig door de drukte, maar het idee was prachtig! Interessant verhaal, geniet volgende week van je laatste weekje NZ en dan terug naar het vertrouwde Oz?

Cheers mate

• 05 April 2009 - 14:52

Bettyenhenk.nl:

en nu boer worden in NZ......zou wel leuk zijn.....hebben we een leuk vakantieadres.... Ik heb al meer geleerd van de NZ boer dan in die maanden dat wij er waren.
    Veel plezier en take care.

Henk

• 05 April 2009 - 18:04

Robert:

Nico!!

Interessant, klinkt allemaal logisch en goed ondebouwd. Zo horen investeringen te zijn:D.
    Lopen de koeien bij gebr. & zonen Miedema volgend jaar ook het hele jaar buiten ?

Veel plezier

• 05 April 2009 - 18:56

Jan, Mathijs En Anne:

Hee Nico,
    Enthousiaste verhalen, vandaag, maandag een spannende dag, geboorte van een klein v.Vlietje.
    Mooi dat je ze nog een beetje kunt bijstaan.
    Veel plezier nog.

• 05 April 2009 - 22:56

Johan :

Leuk verhaaltje weer eens wat anders! Heb je nog wel zin om naar Aussie te komen ;)! De laatste week gaat wordt je dus kraamverzorger? Zie je over 10 dagen in Melbourne! Groeten

• 06 April 2009 - 12:28

Marloes:

Hey Nico, wat een verhalen! Klinkt mooi allemaal. Nu dus nog een weekje hard werken en dan weer lekker rondtrekken, geniet ervan!!

• 06 April 2009 - 15:42

Dirk Jansen:

Ha die Nico !!

Leuk verhaal heb je geschreven !! Mooi dat je het zo naar je zin hebt daar in NZ bij fam. Van Vliet!!

Wat ik me afvroeg, hoe kunnen die melkkoeien zo goed in conditie zijn en veel melk geven als ze alleen maar gras (of lucerne....) eten, buiten?? Hier in NL zijn we allemaal bezig met krachtvoer, mais, en een hand (of 2) vol met allerlei bijproducten, en dat is daar dus niet nodig??? Ik ben ook wel benieuwd naar de foto's !!

Nu nog een 1 weekje bij van Vliet dus, geen kalveren trekken daar dus, maar wellicht nog wel een dochter of een zoon komende week!! En dan naar Australie en met Barenborrel en Beemsterboer mooi rond trekken daar!! Ik wens jullie veel plezier !!

Hier barst het voorjaar aardig los, het is al een aardig tijdje mooi weer, er worden momenteel veel bieten en uien e.d. gezaaid, en de eertste beginnen met aardappel poten. Vorige week woensdag was weer paasvee, ook heel mooi weer met veel zon! ca 15.000 mensen in Schagen, was wel weer top !!

Fietsen gaat ook goed, kiel en ik zijn aardig aan elkaar gewaagd!! Gister waren we maar met z'n 2-en, dus ff naar het robbenoordbos gefietst en daar het luie sweet eruit getrapt!! We konden elkaar niet "los" rijden en na 24.40 min samen gefinisht!!

Verder weinig nieuws,

take care.......
    Dirk

• 06 April 2009 - 17:36

Ramon:

NICO!!

Kerel, leuk allemaal die verhalen. je denkt altijd dat "we" hier in nederland altijd met alles voorop lopen.. Toch een mooi voorbeeld dat overheidsbemoeienis hier te ver gaat. In NZ lost het zichzelf op.. Alles draaid om de pegels!

Maar hoe is het met de menselijke variant; De vrouwen??!

Ga je nog bij de bollenbedrijven langs op het zuidereiland?

mzl ramon

• 07 April 2009 - 19:52

Bram En Elly:

Hallo Nico

Leuk dat je het zo naar je zin hebt bij de fam. v. Vliet. Heel veel plezier op het Noorder eiland. Volgens onze familie daar is het weer nog steeds goed.

• 12 April 2009 - 20:27

Jan En Annemarie:

Hee Nico,
    Schitterende foto's. Je bent dus toch een keer aan het fietsen geweest.
    Benieuwd naar je volgende belevenissen.
    Liefs.

• 05 December 2012 - 01:10

Jente Renema :

Hallo Nico,

Ik wil graag stage lopen op een melkveebedrijf in New Zeeland.
    Heb jij het email adres en telefoonnummer van John van vliet?
    En weet je ook waar ze ongeveer wonen?
    Of heb je misschien nog andere tips voor adressen?

Groeten,

Jente