De laatste update
Door: Nico
Blijf op de hoogte en volg Nico
23 Juli 2008 | China, Beijing
Hier is ie dan, me laatste update uit China.
De afgelopen 4 maanden zijn om gevlogen, ik kan me de dag nog goed herinneren dat ik hier aan kwam en dat ik nog niemand kon en geen idee wat ik allemaal zo gaan beleven. Inmiddels ben ik 4 maanden verder en een hele mooie, maar vooral bijzonder ervaring rijker. Me koffer is weer ingepakt, niet alleen met kleren en souvenirs, maar ook vol mooie momenten.
Ik heb inmiddels van de meesten mensen afscheid genomen, me werk is klaar en me scriptie is af. Alles wat ik in Beijing wilde zien heb ik bekeken, dus ik ben er eigenlijk wel klaar voor om terug te gaan. Helemaal toen ik maandag avond terug kwam in me appartement en er geen stroom was. Een foutje van de zaak, die hadden de stroom een week te vroeg opgezegd. Er zal namelijk niemand meer in het appartement komen wonen voorlopig. Dus ik denk, ik heb ook helemaal geen stroom nodig, want ik ben er alleen om te slapen en te douchen en die douche mag van mijn best koud zijn als het buiten 35 graden is. Allen ’s nachts is het ook nog 25 graden en dan mis ik die airco toch wel een beetje. Dus ik kijk er deiste meer naar uit om zo meteen weer in het aangename Nederlandse klimaat te kunnen zijn.
Ik ben vorige week nog een paar dagen met de directeur Nutreco hier op stap geweest. We gingen naar Dalian een kustplaats op een uur vliegen van Beijing. Hier woonde we oa. een congres bij waar wel meer internationale bedrijven vertegenwoordigt zouden zijn. Maar tijdens de opening viel het me wel op dat ik van de ongeveer 1000 mensen de enige blanken was. Alles was dan ook in het Chinees en ging ook op zijn Chinees, dat beteken continu telefoons die afgaan en ook op worden genomen en mensen die de zaal in en uit lopen omdat ze denken belangrijker te zijn dan de rest. Dit gaf mijn de kans om wat folder materiaal uit te delen en wat collega’s en concurrent te spreken, wat het toch nog wel interessant maakte. De volgende dag gingen we naar een bedrijf die medicijnen en mineralen ontwikkelde. De directeur van Nutreco China had een hoop te bespreken met de directeur van dit bedrijf, en als Nederlander is dat toch erg lastig te volgen. Dus kreeg ik ff een uitgebreide rondleiding over het bedrijf door een paar vlotte meiden wat helemaal geen straf was.
Ik moet wel zeggen dat ik nu een stuk anders over China ben gaan denken zins me tijd hier, in het westen word er altijd met een nogal negatieve ondertoon over China gesproken (mensenrechten, martelingen, luchtkwaliteit, censuur enz.) dat zijn dingen die men waarschijnlijk graag hoort. Het lijkt mijn erg lastig om zo’n land met 1.3 miljard mensen te regeren, maar er gebeuren gewoon heel veel goed dingen hier. En het is daarom ook heel goed dat de Olympische spelen hier komen.
Verder denk ik dat me laatste verhaal op deze site een mooi gelegenheid is om iedereen te bedanken voor de reacties die jullie geplaatst hebben en ook de mailtje en telefoontjes die ik heb gekregen. Alle contacten met Nederland heb ik als erg leuk en waardevol ervaren. Graag wil ik ook Nutreco bedanken dat ze me deze afstudeeropdracht en geweldige uitdaging in een fascinerend land als China hebben kunnen bieden. Mijn waardering gaat ook uit naar al mijn collega’s in China die allemaal hun best hebben gedaan om mijn verblijf hier zo plezierig mogelijk te maken.
Ik kijk er erg naar uit om jullie allemaal weer te zien en te spreken en om onder het genot van een biertje het er nog eens over te gaan hebben.
Tot snel!!
Groeten, Nico
23 Juli 2008 - 05:06
Jacco:
Ha Miedema!
Jij tijd gaat inderdaad snel voorbij! Heb genoten van de verhalen! Mooi dat je deze ervaring weer in de pocket kan steken! Spreek je vast en zeker snel....
Goede terugreis! -
23 Juli 2008 - 07:04
Jan En Annemarie:
Wat een ervaring, goede reis en tot gauw. -
23 Juli 2008 - 11:08
Annemarie De Jong:
Heej Nico,
Ik heb enorm genoten van je verhalen, echt geweldig! Op deze manier heb ik het ook zelf een klein beetje meek unnen maken!;)
Een goede terugreis toegewenst en tot gauw!
Liefs, Annemarie -
23 Juli 2008 - 12:08
Marloes:
Hey, wat gaat de tijd weer snel. Erg genoten van je verhalen. Goede reis en tot morgen (toch wel appart om dat laatste te zeggen ;) -
23 Juli 2008 - 14:48
Kooijman:
Miedema,
Prachtig al die foto's en verhalen, maar ben wel weer blij dat je terug kom hoor, kunnen we weer ff fietsen en denk dat we binnenkort ook los gaan in het stro!
Weersverwachting voor de dag van aankomst:
25graden, strak blauwe lucht en wind stil, whoeha!
Goede vlucht en tot snel!
Groet Kooijman -
23 Juli 2008 - 19:00
Johan:
Mooi verhaaltje weer maar ik denk dat je er ook niet tegenop zie om weer thuis te komen. Al wat duidelijkheid voor het uitje?? Spreek je vrijdag! -
25 Juli 2008 - 11:24
Bettyenhenk.nl:
weer lekker onder moeders rokken. Sterkte met aclimatiseren en bedankt voor je leuke verhalen.
Henk