Lachen en huilen - Reisverslag uit Beijing, China van Nico Miedema - WaarBenJij.nu Lachen en huilen - Reisverslag uit Beijing, China van Nico Miedema - WaarBenJij.nu

Lachen en huilen

Door: Nico

Blijf op de hoogte en volg Nico

08 April 2008 | China, Beijing

Hallo alle,

Hier weer een verhaal over de vorderingen van me afstudeerproject en mijn ervaringen in China.

Eerst wil ik iedereen bedanken voor de reacties op me site, het is erg leuk om te zien dat me verhaal door iedereen gelezen wordt.

Vorig weekend heb ik samen met Wilbert de toerist een beetje uitgehangen in Beijing. De stad die naar schatting 15 miljoen inwoners telt en daarnaast ook nog eens bomvol bezienswaardigheden zit. Het is al genieten als je gewoon over straat loop, al die Chinezen die in de weer zijn met van alles en nog wat. We waren op een gegeven moment in een boeddhistische tempel waar o.a. een Boeddhabeeld van 36 meter hoog stond, de op 1 na grootste ter wereld.
Het verkeer in de stad is ook echt een bezienswaardigheid. Wij zijn het wel gewend om in de auto naar een bekend, of een mooie meid te tuteren, maar hier is het zo dat wanneer je bijvoorbeeld ergens voorrang neem of gewoon door rood licht rij, dat dit meestal wel kan als je flink tuter.

'S nachts uit de kroeg vandaan was het ook nog een groot gekkenhuis met vrachtwagens en bouwverkeer in de stad. Deze mogen overdag namelijk niet in de stad komen. Zaterdag en Zondag wordt er gewoon vlot door gebouwd overal.
Maandag ochtend gingen we met de metro naar kantoor en dit maakte echt wel heel veel indruk op een nuchtere Noord-Hollander. Je denk dat je met koninginnendag in Amsterdam veel mensen bij elkaar heb gezien, maar hier is het elke dag zo'n feest voor het metro station. Elke 2 minuten komt er een metro aan waar mensen in en uit gaan, bij de deuren staan overal begeleiders die de laatste mensen echt letterlijk naar binnen duwen zodat de deuren weer dicht kunnen. En daar sta je dan, met een grote grijns, klem tussen al die Chinezen. Wilbert maakte me er wel van bewust dat ik dat lachen wel zou verleren na een paar maanden.

Maandagmiddag zijn Hongwei, Wilbert en ik naar Harbin gevlogen, hoofdstad van Heilongjiang, de meest noordelijke provincie van China. Wel bekend van het wereldberoemde ijs- en sneeuw sculpturen festival, ondanks dat het hier 's nachts nog wel onder 0 was, was er van alle ijs kunstwerken niks meer te zien. Nutreco wil zich hier ook in de melkveehouderij gaan inzetten, omdat dit waarschijnlijk een van de meest potentiële gebieden voor de melkveehouderij in China gaat worden. We zijn we opzoek gegaan naar een melkveebedrijf waar ze kunnen onderzoek wat er allemaal mis gaat. Want mis gaat het zeker op veel bedrijven. We hebben 3 bedrijven bezocht met tussen de 400 en 500 melkkoeien. Vanaf de poort bij de ingang van de bedrijven lijkt het echt onwijs mooi en voor elkaar. Ook de gesprekken met de ondernemer zijn erg interessant. Als we vervolgens bij de koeien gaan kijken, blijkt er toch wel heel veel mis en niet voor elkaar te zijn. De details zal ik maar wat besparen, maar als je zie hoeveel koeien er in een slechte conditie of echt ziek zijn, dan springen de tranen in je ogen. Er ligt hier nog wel een onwijze uitdaging voor me om op een van deze bedrijven de boel op de rails te scheuren. We moeten nog kijken welk bedrijf dat kan gaan worden, maar dat wordt dan een demonstratie bedrijf om te laten zie hoe het daar ook kan. Na een indrukwekkend bezoek aan Heilongjiang zijn we donderdag weer terug gevlogen naar Beijing.

Nadat we op kantoor de bedrijfs bezoeken nog uitgewerkt hadden, zij Hongwei (project begeleider) dat ik na alle werkdruk wel 5 dagen vrij kon krijgen om wat voor me eigen te ondernemen. Vervolgens heb ik een paar goede vrienden in Kunming (zo’n 3.000 km ten zuiden van Beijing) opgebeld, of ik daar misschien ff een bakkie kon komen doen. Ik wou dan vrijdag ochtend vliegen en het was al donderdag avond, maar gelukkig hadden ze nog een plekje vrij in het vliegtuig. ’s Ochtends om 6 uur stapte ik het appartement uit en de eerste auto die voorbij komt was een taxi, dus ik me hand in de lucht en kon zo instappen. De beste man wist ook nog wat ik bedoelde toe ik “air port” zei. Domestic begreep ie dan weer niet, maar toen ik vervolgen Kunming zei, kwam het helemaal goed.
Toen ik de terminal uit liep in Kunming zag ik Sierd en Tinus meteen al staan met een grote grijns, tussen al die Chinese in. Het is echt mooi om in zo’n land elkaar tegen te komen en eens te zien wat hun hier allemaal doen en beleven. We zitten alle bij in China, maar toch is er een wereld van verschil. Ik betaal b.v. 2 euro meer voor een biertje, maar bij hun is het klimaat weer veel dorstiger. En er zijn daar geen melkkoeien maar juist wel heel veel bloemen, ook mooi! We hebben een hoop gedaan en gezien. Ondertussen raakte we niet uitgepraat over al onze belevenissen en ervaringen uit dit land. Voor de liefhebbers staat er nog een heel mooi verhaal geschreven over mijn bezoek aan Kunming op www.sierdentinus.waarbenjij.nu

Ik hoor graag jullie reactie.

Groetjes uit Beijing

Nico
15001058622

• 08 April 2008 - 16:42

Johan:

Ik lees dat jij een bijzonder goed golfer ben!! Een verborgen talent.
    Als je nog een keer 5 dagen vrij heb, de blikkies heineken staan koud! ;) Leuk dat je al veel bedrijven bezoek, de verhalen over kwaliteit en kennis komen mij wel bekend voor. Maar als jij daar even drie maandjes zeg hoe het moet, gaat het wel goed komen in China!

Groeten!

• 08 April 2008 - 19:54

Koen B:

Nico!

Weer mooie dingen beleefd zo te lezen op de website's!Leuke foto's/ondertitels.
    Succes met verder praten over koetjes en kalfjes

Gr Koen

• 09 April 2008 - 10:44

Bettyenhenk.nl:

hoi Nico,
    Het is dus nog steeds even druk in China. Volkssport één is voordringen. Daar kon ik me in het begin mateloos aan ergeren. Later begreep ik dat je moeilijk een miljard mensen voor kon laten gaan.....maar toch... Een geweldig land, waar alles zeer snel zal veranderen. Ook jij draag hier een steentje bij. Ik wens je veel succes, maar vooral plezier. Ik blijf je volgen. Heb een zee van tijd, want lig thuis op de bank te herstellen van een liesbreukoperatie. Groet Henk

• 09 April 2008 - 13:43

Joost Mulder:

He Nico!

Ik las dat jij ook al op pad was, dus denk; probeer nico zn naam op 'waarbenjij' en ja het werkt.
    Prachtige verhalen en foto's.
    Is vast een uitdaging als je ziet dat je die mensen veel bij kunt brengen.
    Sukses ermee.

Groeten
    (www.joostmulder.waarbenjij.nu)

• 10 April 2008 - 13:12

Joost Zwaan:

EEY Nico!!!

Ik was wat het verhaal van Sierd en Tinus aan het lezen zie ik in een keer jou naam de revue passeren. Wat leuk man dat je die mannen heb bezocht!
    Hoe lang zit je nu al in China? Heb nu in ieder geval jou waarbenjij gevonden dus ik zal je verhalen met een smile van oor tot oor volgen!

Nico het beste en succes in China!

Groeten Joost

• 11 April 2008 - 11:48

Aliene:

Goed verhaal. Interessant wat je allemaal kan gaan bereiken op een van die bedrijven he! En hoe het vervolg daarvan in het hele gebied zal zijn. Ik ben benieuwd!!

Fijn weekend tussen al die mensen ;)!

Groetjes!!

• 11 April 2008 - 15:35

Paul Blokker:

Miedema!!!
    Wat een verhalen allemaal daar in het verre China. wat een topper dat je die andere twee NH'ers hebt opgezocht:D als het een beetje mee zit ga ik in Sept ook naar China. veel suc6. mzl Paul

• 12 April 2008 - 09:10

Madeleine:

hey nico

Ja het is vreselijk he om een jaar in zon land door te brengen hihi... Je weet er alles van volgends mij!
    Als het nie zo ver was zou ik hier makkelijk n paar jaar kunnen wonen. heb er nog serieus over nagedacht omdat ik echt van Sydney ben gaan houden hoor!
    Maar nl is ook oke..

Zeg china is ook nie verkeerd denk.. Of beviel oz je meer? En wat is je volgende uitdaging?? Rusland ofzo? :P

Veel plezier nog en succes met je afstudeer opdracht!

Groetjes Madeleine

• 13 April 2008 - 09:57

Van Os, Hommerts:

Miedema kom net terug uit Amerika en zie dat jij alweer in china zit. Gelukkig spreek je je talen dus zal je je daar ook wel redden!!!!!!!!!! Heb je ook nog een mobiel nummer ofzo dan bellen we effe en als ik dan in de buurt ben en kom ik effe langs voor een koppie!!!!!!!!!!!

Groeten Willem van Os

• 13 April 2008 - 12:29

Stef:

Connitiwa Nico
    Ik zie dat je volop aan het (werk)genieten bent, en als ik dat zo begrijp heb je daar voorlopig nog wel eventjes werk. Zit er misschien wel een verlenging in.
    Ik ben wel een beetje jaloers op je, gaat het trouwens een beetje met de taal?
    Ik heb nog wat Cineese tekens voor je, ik zal ze naar je mailen, je weet nooit
    Groet van de Beemsterboertjes.

• 14 April 2008 - 06:56

Sander Kok:

Hee mietma!

Ik wist helemaal niet dat je daar ook in de buurt zat bij Sierd! Gaaf, ik hoorde via via dat je deze site had. Het ga je goed ik blijf je verhalen volgen en uiteraard moet je nog wel ff oefenen met golfen!!

Groeten Sander

• 14 April 2008 - 07:46